Nalewka pomarańczowa z kawą, w sam raz na święta

Ten przepis jest jednym z prostszych, który można przyrządzić, nie posiadając fachowej wiedzy czy doświadczenia. Jedynym minusem jest czas leżakowania, zalecany przez autorkę 4 tygodnie. Niektórzy kawą nadziewają owoce, wtedy nalewka zyskuje dodatkowych walorów estetycznych.

Do nalewki pomarańczowej potrzebujemy:

1. 0,5l Spirytusu
2. ok 1,5 kg dojrzałych owoców- pomarańczy
3. dwie szklanki cukru
4. dwie szklanki wody

Ze składników, w pierwszej kolejności tworzymy syrop z cukru, po ostudzeniu dolewamy spirytus. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy owoce. Dokładny przepis poniżej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Leśny dzban. Wino niedoceniane

Sok z gumijagód- napój alkoholowy

Tequilla Sunrise, przepis na drink i ciekawostki